Zweeds wittebrood


Zweeds wittebrood 1.0

wit brood dat in de hongerwinter in 1945 in Nederland werd gebakken van meel dat werd aangevoerd door drie grote schepen van het Zweedse Rode Kruis
Alleen nog in historiserend taalgebruik. Ter herdenking van 50 jaar bevrijding werd het in 1995 weer eens onder die naam door Nederlandse bakkers verkocht.

Algemene voorbeelden


Bij bakker Piet Nieborg te Zwartsluis is nu ook Zweeds wittebrood te verkrijgen. Deze bijzondere aktie loopt tot 5 mei 1995 (Bevrijdingsdag) en is landelijk opgezet ter herdenking van het feit dat het precies vijftig jaar is geleden, tijdens de hongerwinter van 1944/1945, dat Zweeds wittebrood verkrijgbaar was bij de Nederlandse warme bakkers.

Meppeler Courant,

In tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds geloven is het Zweeds wittebrood nooit in 1945 uit vliegtuigen gegooid. Dit wordt verward met de voedseldroppings van april/mei 1945.

Meppeler Courant,

Honderden van deze herinneringen zijn er. De verschillende verhalen hebben allemaal minstens twee dingen gemeen: de heerlijke smaak en het feit dat ze allemaal historisch onjuist zijn. Het Zweeds Wittebrood krijgt men in 1945 namelijk niet via vliegtuigen aangevoerd, maar via de eigen bakker of kruidenier.

http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2005-2006/Geschenk-uit-de-hemel-de-mythe-van-het-Zweeds-wittebrood.html